Prima pagină » Piaţa imobiliară se dezmorţeşte

Piaţa imobiliară se dezmorţeşte

Piaţa imobiliară începe să se dezmorţească. Numărul tranzacţiilor imobiliare din ultimele două luni a crescut faţă de primul trimestru din 2009, însă rămâne la un nivel incomparabil mai mic faţă de statistica aceleiaşi perioade din 2008. Botoşănenii care vor să-şi vândă apartamentul în această perioadă trebuie să ştie că singura şansă de a realiza tranzacţia într-o perioadă relativ mică de timp este aceea de a scădea preţul, proprietăţile imobiliare care se vindeau ca pâinea caldă în prima parte a anului trecut, deşi aveau preţuri foarte mari, nu mai prezintă interes pentru nimeni în acum.
Marcela Florariu, administratorul unei agenţii imobiliare, a spus că au început să aibă foarte mare căutare camerele de cămin şi garsonierele precum şi orice locuinţă care se vinde la un preţ foarte mic, comparativ cu cele practicate în cursul anului 2008. „În ultimele două luni s-a înregistrat o scădere de preţ a apartamentelor şi mă refer aici la cele tranzacţionate deoarece pe piaţă au rămas unele la preţuri apropiate de cele practicate anul trecut, dar nu se interesează nimeni de ele. Acum se caută camere de cămin foarte multe, garsoniere şi apartamente ieftine. Se poate spune că este un moment bun pentru a cumpăra deoarece, spre exemplu, garsonierele se vând cu 600-700 milioane de lei vechi, apartamentele cu două camere oscilează între 30 şi 35.000 de euro, iar cele cu trei camere se vând la preţuri cuprinse între 40-45.000 de euro. Desigur, pe piaţă sunt şi foarte multe apartamente complet mobilate, proaspăt renovate şi complet dotate, cu aer condiţionat, cu tot ce trebuie, dar nu au căutare”, a declarat Florariu, cu precizarea că aceste preţuri sunt practicate de botoşănenii care vor să-şi vândă în această perioadă proprietatea şi nu au timpul necesar pentru a aştepta o eventuală creştere a preţurilor. Aceasta a mai adăugat că au avut o solicitare nespus de bună, în perioada aprilie-mai, şi casele la roşu la preţul de 50.000 de euro, din zonele Cătămărăşti şi Hudum. Zona Industrială şi Parcul Tineretului continuă să fie zonele cele mai puţin căutate de botoşănenii care intenţionează să-şi achiziţioneze o locuinţă. Bucovina, Griviţa, Împărat Traian şi Primăverii sunt cartierele în care cei mai mulţi dintre botoşănenii aflaţi în căutarea unei locuinţe ar fi dispuşi să se mute.
În ceea ce priveşte preţurile, au fost şi cazuri în care apartamentele cu două camere s-au vândut cu 25.000 de euro, iar cele cu trei camere au fost tranzacţionate cu 30.000 de euro. Acesta sunt, însă, cazuri izolate şi este vorba despre apartamente mai mici ca suprafaţă şi sunt lipsite de îmbunătăţiri.
Corneliu Timofte, administratorul unei alte agenţii imobiliare, spune că piaţa imobiliară este în continuare una destul de amorţită, cel puţin din punctul de vedere al tranzacţiilor încheiate de compania sa. „Avem foarte mulţi vânzători şi foarte mulţi cumpărători, însă majoritatea se rezumă doar la a întreba cât costa sau cu cât poate vinde. Au rămas în continuare tranzacţiile cu terenuri agricole pe primul loc. Acest gen de tranzacţii ne-a ocupat întreaga activitate în această perioadă, în rest nu s-a mişcat prea mult”, a spus Timofte.
Samsarii au început să reapară
De situaţiile în care se află unii botoşăneni şi care-i obligă să-şi vândă apartamentele cât mai urgent vor provita tot samsarii imobiliari. La anunţurile de mică publicitate au început să reapară anunţuri de genul: „cumpăr apartamente 2-3 camere, ofer preţul momentului”.
Loturile de teren pentru case, un teren „minat”
Poate cel mai mare blocaj din această perioadă în piaţa imobiliară se înregistrează la capitolul tranzacţii de terenuri în zonele rezidenţiale. Şi asta pentru că diferenţa dintre preţul cerut de vânzători şi cel oferit de cumpărători este mult prea mare. „Da, aici chiar e blocaj. Trenuri ieftine pentru case nu mai sunt, iar acolo unde sunt este următoarea situaţie: cei care vând cer, spre exemplu, 100 de euro pe metrul pătrat, iar cei care cumpără oferă 50 de euro. Diferenţa dintre cele două preţuri este mare şi cele două părţi nu pot ajunge la un consens, deoarece unii nu vor să mai scadă atât de mult, alţii nu vor sau nu au de unde să mai pună diferenţa”, a completat Timofte. Şi Marcela Florariu spune că loturile de case ieftine sunt „o pasăre rară”, fiind cerere însă fără ofertă. În această perioadă există o singură ofertă la vânzare cu preţ sub zece euro metrul pătrat, undeva în Cătămărăşti-Deal, dincolo de calea ferată, şi încă una lângă pădurea Rediu, însă la distanţă mare de stradă. În rest în absolut toate zonele în care se poate construi preţurile depăşesc 15-20 de euro metrul pătrat.  
„Prima casă” pare interesantă pentru botoşăneni
Programul pe care Executivul vrea să-l introducă începând din iulie, respectiv „Prima casă” – menit să relanseze construcţia de case noi şi să rezolve problemele locative ale românilor, a atras atenţia botoşănenilor. „Vin foarte mulţi la agenţie să întrebe despre acest program, dacă mai ştim ceva nou despre el, condiţiile creditării. Şi sunt interesaţi atât cei care vor să cumpere, cât şi cei care vor să vândă. Vom vedea ce va fi”, a spus Timofte. Marcela Florariu este de părere că avansul de doar 5% va reprezenta partea bună a programului guvernamental şi că partea rea ar putea fi trecută în contul diferenţei care trebuie creditată de către bancă. „Aşteptările sunt mari de la acest program”, a spus Florariu.
Potrivit specialiştilor financiari, persoanele care speră să-şi achiziţioneze o locuinţă prin intermediul programului „Prima casă” trebuie să ştie că salariul minim net necesar pentru obţinerea unui împrumut de la bancă, dacă avansul va fi de doar 5%, ar trebuie să fie de peste 3.000 de lei lunar. Asta în condiţiile în care la nivel de ţară salariul mediu net este de 1.400 de lei, iar la Botoşani acesta este de puţin peste 1.200 de lei. Apoi, băncile care au anunţat că vor participa la acest program vor practica, pentru început, dobânzi cuprinse între 5,5 şi 14% la creditele în euro şi de 13 până la 23 de puncte procentuale în cazul împrumuturilor în lei, situaţie în care salariul minim net necesar să difere enorm de la o bancă la alta. Nu se ştie nimic despre acţiunile băncilor după trecerea primului an de rambusrare a împrumutului. La nivel naţional, în perioada 2008-2009 au fost raportate mii de cazuri în care băncile au ajuns să dubleze ratele plătite de cei care au luat credite imediat după primul an în care dobânda a fost fixă.(BanulBotosanean.ro)


GIF 15 seconds change

GIF 15 seconds change