Prima pagină » Avertizare hidrologică COD GALBEN

Avertizare hidrologică COD GALBEN

Potrivit avertizării hidrologice nr. 13 din 02.06.2009 transmisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor Bucureşti se instituie „COD GALBEN” pe râurile Başeu şi Jijia, cursul superior şi afluenţi. Atenţionarea intră în vigoare marţi, 02.06.2009 la ora 17.00 şi expiră miercuri, 03.06.2009 la ora 16.00. „Potrivit hidrologilor, în zonele menţionate se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi râuri necadastrate cu efect de inundaţii locale, precum şi creşteri de niveluri şi debite cu depăşiri ale cotelor de atenţie. Având în vedere fenomenele prognozate se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale”, a declarat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În acest interval se va continua asigurarea serviciului de permanenţă la primării precum şi a celorlalte măsuri cuprinse în Planul de apărare
împotriva inundaţiilor. Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au fost avertizate să
monitorizeze situaţia şi să anunţe în cel mai scurt timp Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice prognozate. Pompierii sunt pregătiţi să intervină în cel mai scurt timp pentru îndepărtarea efectelor  eventualelor inundaţii.
Legenda de coduri de culori pentru Avertizări Hidrologice
COD GALBEN – Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazuri de activităţi sezoniere şi /sau expuse la inundaţii. Depăşire Cote de Atenţie.
COD PORTOCALIU – risc de viituri generatoare de revărsări importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vieţii colectivităţilor şi siguranţei bunurilor şi persoanelor. Depăşire Cote de Inundaţie.
COD ROŞU – risc de viituri majore. Ameninţare directă şi generalizată asupra siguranţei persoanelor şi bunurilor. Depăşire Cote de Pericol. (BanulBotosanean.ro)