Prima pagină » „Prima casă” are şanse slabe la Botoşani

„Prima casă” are şanse slabe la Botoşani

Bancherii şi sindicaliştii nu cred în reuşita programului la Botoşani. Situaţia financiară a judeţului şi veniturile mici ale populaţiei sunt principalele piedici.

Programul „Prima casă”, pe care Guvernul vrea să-l lanseze pentru redresarea sectorului construcţiilor şi pentru ajutorarea românilor fără case, are şanse slabe de succes la Botoşani. Această opinie o au atât sindicaliştii cât şi, mai ales, bancherii. Ştefan Ţarcă, liderul CNSLR Frăţia, susţine că şansele de reuşită ale programului guvernamental pe plan local sunt foarte mici. „La noi cea mai mare parte a populaţiei are salariul minim pe economie, deci sunt foarte puţini botoşăneni care au veniturile necesare pentru accesarea unui credit bancar. Din câte ştiu unei familii îi trebuie venituri nete de 1.000 de euro pentru a putea contracta un împrumut de la o bancă, iar la noi cei care au astfel de venituri sunt extrem de puţini”, a declarat Ţarcă. Prima variantă de proiect a acestui program guvernamental specifică faptul că băncile vor solicita un avans de doar 5% şi că vor reduce dobânzile. Asta înseamnă că botoşănenii care vor încerca să benficieze de acest program ar trebui să obţină împrumutul pentru 95% din valoarea casei, iar pentru asta ar trebuie să aibă un venit net care să depăşească bine 1.000 de euro lunar, situaţie în care se află foarte puţini locuitori ai acestui judeţ.
Bancherii locali sunt sceptici
Bancherii botoşăneni susţin că procentul botoşănenilor care vor reuşi să-şi achiziţioneze o casă prin intermediul acestui program va fi foarte mic. „În momentul de faţă prima problemă o constituie normele de creditare impuse de BNR şi care stabilesc un anumit aport propriu al celui creditat în momentul acordării creditului pentru achiziţionarea unei locuinţe. Acestea trebuiesc schimbate pentru ca programul guvernamental să poată fi derulat, iar asta înseamnă că va trece ceva timp până atunci. Apoi, să luăm situaţia reală din judeţul nostru. Există foarte puţină lume cu salarii mari în cartea de muncă. Când se lua credit erau contabilizate toate veniturile soţiei şi soţului, inclusiv de la coplătitori. Abia aşa se ajungea să se ajungă la un venit care să poată fi luat în calcul la creditare. Nu ştim ce se va întâmpla cu limita de îndatorare, deoarece însă nu s-a vorbit nimic”, a declarat directorul unei bănci din Botoşani. În ceea ce priveşte limita de îndatorare a unei familii sau a unei persoane, BNR impune anumite restricţii. Astfel sunt bănci care acordă credite în limita de îndatorare de 50% a împrumutatului, altele care merg până la 60% sau chiar mai mult. Aportul propriu la suma pentru achiziţia unei locuinţe va scădea, potrivit primei variante de proiect, asta înseamnă că va creşte suma pentru care trebuie să ne împrumutăm la bancă, de unde rezultă o creştere semnificativă a gradului de îndatorare. Astfel se va ajunge la situaţia în care un botoşănean care se încadra pentru un credit atunci când aportul propriu era de 25% să nu poată obţine finanţare în cadrul acestui proiect, deoarece banca trebuie să crediteze 95% din valoarea locuinţei, şi nu 75 de puncte procentuale ca până acum, în ciuda faptului că ar trebui să scadă şi dobânzile. „Anul trecut BNR a schimbat normele de creditare pentru a pune frâu îndatorării populaţiei, iar acum se încearcă relansarea creditării. Este greu de crezut că, cel puţin la Botoşani, proiectul va avea succes în forma prezentată până acum deoarece vor fi foarte puţini clienţi care vor putea profita de oportunitate, dacă va fi cu adevărat o oportunitate. Vor fi dobânzi mai mici, dar suma necesară pentru împrumut va fi mai mare, mult mai mare, iar scăderea dobânzilor va fi contrabalansată de creşterea volumului de finanţare la achiziţia casei. Apoi mai e o problemă pe care trebuie să o recunoaştem, gradul de încredere al populaţiei în sistemul bancar în ceea ce priveşte creditarea a scăzut în ultimii doi ani din cauza unor acţiuni lipsite de corectitudine a unor bănci în relaţia cu propria clientelă, mă refer la comisioane abuzive şi la multe altele”, a completat bancherul.
Pe lângă scăderea încrederii în sistemul bancar a românilor, mai este şi o altă problemă majoră, respectiv creşterea numărului şomerilor. Într-o perioadă în care se anunţă concedieri la nivel naţional, în care sunt publicate prognoze care avertizează că numărul şomerilor se va suplimenta cu încă un milion de persoane până la finele anului, este greu de crezut că băncile, chiar cu aportul statului, vor reuşi să-şi atragă noi clienţi în ceea ce priveşte creditarea imobiliară şi ipotecară. Nicio bancă nu finanţează un şomer, iar numărul acestora creşte.
Beneficiarii programului, dezvoltatorii imobiliari din Capitală
Sindicalistul Ştefan Ţarcă este de părere că beneficiarii principali ai programului „Prima casă” vor fi marii dezvoltatori imobiliari din Bucureşti. „La noi s-a construit mai puţin şi au rămas nevândute apartamente proporţional cu cât s-a construit. Însă în Bucureşti s-au construit mii de apartamente care acum stau nevândute. Acest program va fi un avantaj pentru ei şi nu pentru ceilalţi. În Bucureşti şi populaţie are alte venituri, mult mai mari, şi deci vor fi beneficiari ai acestui program. Este important însă şi un alt aspect. Guvernul vrea să relanseze construcţia de case noi, dar nu ştim încă dacă programul va fi doar pentru casele şi apartamentele noi construite sau şi pentru cele vechi. Ar fi normal să fie pentru cele noi, pentru a se relansa construcţia de apartamente noi, dar mai e o problemă. Mulţi dintre investitori au tras o frică de nedescris în această perioadă pentru că nu au ştiut dacă îşi mai recuperează banii investiţi în terenuri, în clădiri, iar eu cred că după ce vor reuşi să vândă ce au pe stoc foarte puţini vor mai avea curajul să investească din nou în construcţia de blocuri”, a spus Ţarcă. În Botoşani există două ansambluri de locuinţe unde dezvoltatorii imobiliari nu au reuşit să vândă niciun apartament. Oamenii de afaceri care au construit acele blocuri de apartamente au discutat deja cu autorităţile locale în vederea unei posibile vânzări a imobililor către ANL, pentru suplimentarea fondului de locuinţe sociale şi de locuinţe acordate prin credit ipotecar.
Potrivit primei variante a programului „Prima casă” a Guvernului Emil Boc, statul va garanta credite de maxim 60.000 de euro pentru achiziţia unei locuinţe, avansul propriu va fi de doar 5% din valoarea totală, iar băncile vor trebui să coboare dobânzile pentru creditarea în acest program. Dacă în Botoşani, cu 60.000 de euro se poate achiziţiona un apartament cu două camere într-un bloc nou, în Bucureşti sau Timişoara suma acoperă doar o garsonieră. Mai mult, băncile aşteaptă garanţii de la Guvern că sumele garantate vor fi încasate imediat şi nu după lungi tergiversări, având în vedere că statul nu are o reputaţie bună în ceea ce priveşte plăţile sumelor datorate. Prima variantă de proiect mai prevede şi faptul că în cazul în care nu sunt plătite ratele, statul plăteşte băncii suma garantată, după care cel creditat este executat silit, casa urmând a intra în proprietatea Ministerului Economiei. (BanulBotosanean.ro)