Prima pagină » Drumurile modernizate prin SAPARD, verificate de Antifrauda

Drumurile modernizate prin SAPARD, verificate de Antifrauda

Patru primării, dintre care trei conduse de primari PD-L, sunt verificate de Departamentul Antifraudă al Guvernului cu privire la legalitatea derulării unor proiecte SAPARD de modernizare a drumurilor. Cele patru primării au executat lucrările cu aceeaşi firmă, condusă de un om de afaceri apropiat PNL-ului. Acesta din urmă acuză că verificările Antifraudă sunt comandate politic. În mediul de afaceri se zvoneşte că totul ar avea şi o componentă economică, o răfuială între patronii din construcţii.  

Guvernul României a început verificarea câtorva contracte cu finanţare SAPARD derulate de patru dintre comunele botoşănene în ceea ce priveşte modernizarea unor drumuri. Primăriile verificate sunt Ibăneşti, Brăieşti, Suharău şi Suliţa.
Ioan Toma, primarul comunei Brăieşti, spune că nu există niciun element de ilegalitate în derularea programului SAPARD în comuna sa şi că a pus la dispoziţie toate documentele solicitate de Departamentul pentru Lupta Antifraudă(DLAF). „Normal că le-am pus la dispoziţie tot ce vor, dar nu au ce să găsească pentru că nu s-a făcut nimic în afara legii”, a declarat Toma. Acesta este unul dintre primarii PDL din judeţ, dar în trecut a fost şi membri PNL. Primarul din Brăieşti a spus, în glumă, că această verificare ar fi putut fi dictată de către PSD, având în vedere că este vorba despre primării PDL şi una cu primar independent, respectiv Suharău, care au lucrat cu o firmă al cărui patron este cunoscut ca fiind apropiat al PNL.
Mirel Vlas, patronul societăţii de construcţii care a executat drumurile prin programul SAPARD pentru cele patru primării, susţine că verificarea DLAF se face la presiune politică. „Cei de la Antifraudă fac verificările şi ei sunt corecţi, dar cine i-a trimis nu ştiu? Ei spun că verifică toate programele, însă nu ştiu cum din atâtea proiecte executate au luat patru executate doar de firma mea. Sunt convins de corectitudinea celor veniţi în control, dar nu am aflat cine i-a trimis. Când vrei să munceşti nu eşti lăsat, iar legea e făcută în ţara noastră pentru a sparge capul cui este incomod. Haideţi să nu fim naivi, dar acest control nu este unul întâmplător. În ceea ce priveşte faptul că trei dintre primării sunt conduse de primari pedelişti, eu cred că acela sau aceia care au ordonat controlul nu se mai uită pe cine mânjesc atât timp cât ei au de atins un scop anume, chiar dacă printre victime se numără şi oamenii lor”, a declarat Vlas.
Marcel Chelariu, primarul comunei Suharău, singurul primar independent din judeţul Botoşani, este de părere că verificările DLAF sunt fără vreo tentă politică şi au menirea de a verifica legalitatea cheltuirii banilor europeni folosiţi în programul SAPARD. „Eu nu cred că este vreo răfuială politică. Cei de la Antifraudă au venit şi la noi, au consultat documentele necesare, au văzut drumul şi au plecat. Încă nu ne-au transmis o concluzie a controlului, dar au văzut că drumurile făcute la noi sunt de o calitate foarte bună, asfaltul se menţine extraordinar de bine. Ar fi oarece probleme la nişte şanţuri, dar suntem în perioadă de garanţie şi constructorul le va repara”, a spus Chelaru. La Suharău proiectul finanţat de SAPARD s-a ridicat la un milion de euro, bani cu care s-au asfaltat patru kilometri de drum între Plevna şi Suharău, precum şi doi kilometri la Oroftiana.
Reprezentanţii Instituţiei prefectului, reprezentanţii Guvernului în teritoriu, susţin că ştiu de existenţa controlului, însă DLAF nu le comunică nici obiectul anchetei şi nici rezultatele acesteia.
Control atras de concurenţa în afaceri
Surse din mediul de afaceri susţin că verificarea DLAF s-a făcut la presiunea exercitată de anumiţi oameni de afaceri apropiaţi de actuala putere politică şi care prin intermediul unor politicieni au făcut lobby pentru declanşarea controlului.






Piaţa contrucţiilor la Botoşani a devenit una neîncăpătoare pentru toate firmele care activează în acest sector. Faptul că multe societăţi au efectuat în prima parte a anului multe lucrări, fără a primi vreun leu de la stat pentru ele, a dus la o situaţie financiară dramatică pentru câţiva contructori. Este vorba de milioane de euro scoşi de patronii din construcţii, bani cu care au fost efectuate lucrări pentru diverse instituţii ale statului şi care vor fi recuperaţi foarte greu în unele cazuri deoarece este vorba despre proiecte care s-ar putea să fie finanţate abia peste un au sau doi. Din acest motiv, pe piaţa locală a început un război surd între marii jucători din contrucţii, în special între cei cu relaţii în mediul politic. Până acum, o singură firmă de construcţii a reuşit să se distanţeze pe piaţa locală, având, în acelaşi timp, şi o puternică dezvoltare la nivel regional şi chiar naţional. „Există o presiune impusă de anumiţi construcotori locali care încearcă să împiedice dezvoltarea unora dintre concurenţi tocmai pentru ca aceştia să nu devină prea puternici. Avem deja o firmă deosebit de dezvoltată care nu este afectată de jocurile locale şi care a reuşit dezvoltarea afacerii atât pe vertical, cât şi pe orizontal. Dezvoltarea concurenţei, în momentul actual de criză economică, ar reprezenta pierderi financiare mari pentru câţiva jucători de pe piaţă care ar dori ca dezvoltarea să se facă fără ca ei să rămână în urmă”, ne-au declarat surse din cadrul mediului de afaceri. (BanulBotosanean.ro)


GIF 15 seconds change

GIF 15 seconds change