Prima pagină » Statul bagă firmele în incapacitate de plăţi

Statul bagă firmele în incapacitate de plăţi

Firmele de construcţii au probleme mari din cauza lipsei de finanţare a statului. Astfel, MBB Construcţii nu a reuşit să onoreze anumite plăţi în diverse date către furnizori deoarece nu şi-a încasat creanţele de la diverse instituţii bugetare. Constantin Bidaşcă, patronul societăţii MBB Construcţii, susţine că firma sa a ajuns în incapacitatea de a vira bani partenerilor de afaceri din cauza statului.

„Noi avem de încasat de la stat 66 de miliarde de lei vechi pentru lucrările efectuate la Campusul şcolar de la Săveni şi 2,2 miliarde de lei vechi de la Primăria Mihai Eminescu, pentru lucrări efectuate acolo. În ceea ce priveşte banii pentru campusul şcolar, nu ştim o dată certă când ne vom încasa banii. În situaţia noastră sunt şi alţi constructori care au lucrat la şcoli şi care nu şi-au primit banii pentru lucrările efectuate în acest an”, a declarat Bidaşcă. Nici reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Botoşani nu ştiu când vor fi făcute plăţile către constructorii care au lucrat la şantierele deschise la unităţile de învăţământ. Ada Macovei, inspector şcolar general, a spus că are discuţii frecvente cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei cu privire la deblocarea sumelor prevăzute pentru investiţiile în reabilitartea sau construcţia unităţilor de învăţământ, dar că nu a primit niciun răspuns din care să reiască o dată concretă la care se vor debloca sumele ce trebuie să ajungă în conturile constructorilor.
Statul, principal partener de afaceri, dar rău-platnicCriza financiară a transformat statul în principalul partener de afaceri al firmelor de construcţii, deoarece investiţiile din sectorul privat sunt aproape inexistente la Botoşani. Bidaşcă susţine că activitatea societăţii pe care o conduce se bazează în proporţie de 95% pe relaţiile comerciale cu statul român. Acesta este şi consilier local al Partidului Democrat Liberal şi chiar dacă este nemulţumit de faptul că Guvernul nu a alocat în acest an încă niciun leu, cel puţin la Botoşani, pentru investiţii, deşi suntem la sfârşitul lunii mai, consideră că actuala guvernare este una eficientă. „Ce pot să spun? Este un guvern eficient”, a spus Bidaşcă, fără a-şi uita apartenenţa politică şi faptul că actualul blocaj al firmei sale este cauzat de guvernul PSD-PDL. În ceea ce priveşte concedierile făcute de firma MBB în toamna anului trecut, care s-au lăsat cu greve ale muncitorilor, patronul societăţii consideră că ele au salvat firma de la dezastrul financiar. „Când noi am făcut restructurări mulţi spuneau că am intrat în faliment, că nu ne vom mai reveni, dar mă întreb unde era firma asta acum dacă nu făcea restructurările atunci? Oricum, imediat după noi au făcut concedieri toate firmele de profil”, a completat patronul MBB Construcţii. (BanulBotosanean.ro)