Prima pagină » Culmea investiţiilor în Învăţământ: Să contruieşti o şcoală şi muţi elevii în altă localitate

Culmea investiţiilor în Învăţământ: Să contruieşti o şcoală şi muţi elevii în altă localitate

Autorităţile locale nu au acum banii necesari pentru a finaliza lucrările de modernizare a şcolilor, nu au bani pentru a continua lucările la construcţia noilor campusuri şcolare, iar unul dintre motivele pentru care nu mai sunt acum bani este şi cheltuirea fără rost a banilor publici din trecut. În satul Prelipca, comuna Văculeşti, s-a construit, în 2007, una dintre cele mai noi şcoli din judeţ. Unitatea de învăţământ şi grupul sanitar au costat mai mult de 1,1 milioane de lei. În timp ce în alte localităţi elevii stau înghesuiţi în şcoli, în Prelipca unitatea de învăţământ încă este „în ţiplă”, adică investiţia a trecut în conservare încă din prima zi de la darea în funcţiune.

Şi asta pentru că autorităţile locale şi fostele conduceri ale Inspectoratului Şcolar Judeţean au decis ca toţi copiii din satul Prelipca să înveţe într-un sat apropiat, respectiv în Sauceniţa, pentru că sunt foarte puţini. Ada Macovei, inspector şcolar general, spune că este una dintre investiţiile inutile ale fostei guvernări, un proiect care a „înghiţit” bani ce puteau fi folosiţi pentru a rezolva probleme urgente la multe alte unităţi de învăţământ din judeţ. „Eu nu pot să ştiu de ce fostele autorităţi au hotărât construirea acestei şcoli într-o localitate în care sunt puţini copii şi în care elevii sunt transportaţi la şcoli din alte localităţi. Nu ştiu nici de ce s-a început construcţia de campusuri şcolare, atât timp cât noi încă avem şcoli din chirpici, încă avem şcoli fără apă curentă, încă avem în unele locuri condiţii improprii pentru elevi şi profesori. Acum nu sunt bani pentru continuarea investiţiilor, dar dacă atunci când au fost bani ar fi fost cheltuiţi cu chibzuinţă alta era situaţia acum”, a declarat Ada Macovei.
Primăria Văculeşti conservă clădirea
În satul Prelipca, şoala este folosită doar pentru păşunatul vacilor. În faţa şcolii este priponită o bovină care din când în când se adăposteşte la umbra făcută de şcoala care a costat 1,1 milioane lei. Iulian Vlas, primarul comunei Văculeşti, consilier local în momentul în care a fost construită şcoala, spune că unitatea de învăţământ se află în conservare şi că ar putea fi folosită tot pentru elevi, dar cu acordul Inspectoratului Şcolar. „Acum tăiem buruienele din jurul şcolii şi o conservăm. Sper să nu o spargă nimeni că avem acolo mobilier şcolar. Nu ştiu de ce s-a făcut acolo şcoală când elevii din Prelipca sunt duşi la Sauceniţa. Nu ştiu ce a gândit fostul primar când a construit şcoala aceea. Acum ne gândim să o transformăm în sală de sport şi să transportăm copiii acolo cu microbuzele şcolare. Vom pune o saltea, o masă de tenis, poate angajăm un instructor sportiv, vom vedea. Nouă ne-ar trebui o sală de sport adevărată, nu aşa o improvizaţie. Poate dacă nu s-ar fi cheltuit banii pentru acea şcoală am fi avut şi sală de sport”, a declarat primarul Iulian Vlas. Acesta a spus că elevii din clasele 1-4 sunt transportaţi la şcoala din Sauceniţa, la fel şi copiii de grădiniţă, în timp ce elevii claselor 5-8 din Prelipca şi Sauceniţa îşi desfăşoară orele în centrul de comună, în Vlăsineşti.
232 de şantiere care au nevoie de 200 milioane de leiÎn judeţul Botoşani există deschise 232 şantiere la unităţile de învăţământ, iar pentru finalizarea acestora ar fi nevoie de 200 milioane de lei, adică 2.000 miliarde de lei vechi. Ada Macovei susţine că a transmis solicitări Ministerului Educaţiei pentru a aloca banii necesari, dar că nu se ştie când vor fi redirecţionate sumele către Botoşani. Macovei a precizat că foştii conducători ai autorităţilor au făcut cheltuieli care au pus în dificultate sistemul de învăţământ. „Aşa cum a spus şi doamna ministru Andronescu atunci când a venit la Botoşani, prima dată trebuiau terminate şcolile mici, cele cu probleme, cele din chirpici, şi abia apoi trebuia să ne apucăm să facem şi ceva de lux pentru învăţământ, cum ar fi campusurile şcolare. Noi trebuia să aducem tot sistemul local de învăţământ la un nivel european şi apoi să facem campusuri şcolare”, a mai spus Macovei. Guvernul României nu a alocat niciun leu pentru investiţiile făcute anul acesta în şcoli, ceea ce înseamnă că firmele constructoare au lucrat fără a şti când vor încasa banii, iar în primele trei luni au fost efectuate lucrări de peste 20 milioane de lei. (BanulBotosanean.ro)


GIF 15 seconds change

GIF 15 seconds change