Prima pagină » Afaceri ingropate de criza

Afaceri ingropate de criza

Afacerile botosanenilor sunt greu incercate de criza financiara. Tot mai multe societati comerciale ajung in situatia de a-si restrange activitatea si a disponibiliza personal. Fie ca sunt firme mici sau cu o cifra de afaceri semnificativa, efectele crizei se fac resimtite in mai toate domeniile de activitate, direct afectati fiind angajatii. Numarul somerilor botosaneni este intr-o continua crestere, sansele ca piata muncii sa le ofere acestora o alternativa, dupa ce si-au pierdut locul de munca, fiind inexistente.

Una din societatile omului de afaceri Daniel Mihaila, patronul lantului de supermarketuri Fidelio, anunta noi concedieri colective, din iunie. Este vorba de ferma de pasari Euro Business SRL. Dupa ce, la inceputul acestei luni, conducerea societatii a transmis o notificare Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), prin care erau disponibilizati 39 de angajati, o noua notificare sosita ieri pe adresa institutiei anunta concedierea a inca 150 de salariati. Astfel, incepand cu data de 1 iunie, vor fi concediati 189 de angajati, din totalul de 259 pe care ii are firma. In notificarea transmisa Agentiei de Somaj, reprezentantii societatii Euro Business motiveaza luarea acestei decizii pe fondul restrangerii activitatii, ca urmare a situatiei economico-financiare actuale, dar si imposibilitatea achizitionarii puilor de o zi pentru crestere si a furajelor necesare. „Concedierea unora dintre angajati este o masura temporara si speram ca, in cateva saptamani, situatia sa revina la normal. Asteptam in luna iulie un raspuns de la furnizorii de pui de o zi, pentru ca a fost o criza peste tot”, a declarat Dan Mihaila, patronul societatii Euro Business. Ferma de pasari nu este singura care a facut concedieri colective. Si supermarketurile Fidelio au ramas, luna aceasta, fara o parte dintre angajati. 54 dintre cei 519 salariati ai societatii Fidelio au ramas fara un loc de munca de pe 20 mai. O alta societate care a anuntat concedieri colective inca din prima zi a lunii iunie este Clody M SRL, care activeaza in domeniul constructiilor. Societatea va concedia 110 dintre cei 154 de angajati pe care ii are in prezent. Potrivit notificarii transmisa AJOFM, motivele invocate de reprezentantii societatii sunt starea financiara a firmei, in contextul actualei crize economice si scaderea numarului de contracte. Incepand cu luna iunie, va renunta la o parte dintre angajati si societatea dorohoiana Riky New Service, care are ca profil de activitate confectiile. Societatea va concedia 29 dintre cei 41 de angajati, ca urmare a inchiderii unei sectii, pe fondul lipsei materiilor prime si a lipsei comenzilor atat pe piata interna, cat si pe cea externa.

Statistica somerilor atinge cote alarmante
Potrivit bazei de date a AJOFM, la sfarsitul lunii aprilie, numarul somerilor la nivelul judetului Botosani a ajuns la 8.616, rata somajului fiind de 5,4%. O rata la fel de ridicata a somajului s-a inregistrat ultima oara in martie 2007, cand numarul somerilor ajunsese la 8.648, pentru ca mai apoi sa scada de la o luna la alta. O noua crestere a ratei somajului s-a inregistrat incepand cu noiembrie 2008, cand au inceput concedierile colective la nivelul judetului. Ponderea cea mai mare o detin somerii cu varste cuprinse intre 40 si 49 de ani, fiind bine stiut faptul ca aceasta categorie este cea care se reintegreaza cel mai greu in campul muncii.

Multi concediati, putine angajari
Oferta locurilor de munca pusa la dispozitie saptamanal de catre angajatori, prin intermediul AJOFM, este ca si inexistenta, in conditiile in care pentru un loc de munca sunt peste 180 de someri. O sansa pentru cei care au fost disponibilizati a reprezentat-o bursa generala a locurilor de munca, organizata la sfarsitul lunii trecute. Potrivit bilantului realizat de reprezentantii AJOFM, la o luna de la organizarea acestei burse, s-au incadrat in munca doar 216 persoane, dintre care numai doua sunt cu studii superioare, restul fiind cu studii medii sau muncitori necalificati. „Cele mai multe angajari s-au facut in agricultura si in constructii. Situatia angajarilor in urma bursei generale de anul acesta este mai buna fata de anul trecut, cand s-au angajat doar 125 de persoane”, a declarat Brandusa Anton, consilier in cadrul AJOFM Botosani. La bursa generala a locurilor de munca de la sfarsitul lui aprilie au participat 35 de angajatori, care au pus la dispozitie peste 640 de posturi vacante, mai bine de 50% dintre acestea fiind in domeniul constructiilor. Numarul somerilor participanti a fost unul covarsitor, peste 960 de botosaneni calcandu-se in picioare in speranta ca isi vor gasi un loc de munca.
 (www.jurnaluldebotosani.ro)