Cornişa: inaugurare în două etape, se vrea concert Armin van Buuren, 1,7 mil. euro pe an

2017 este anul în care, după o aşteptare de câţiva ani, se va inaugura Parcul de agrement Cornişa, care va avea numele Cornişa Aqua Park&Sports.

Aqua-park, tubing, bazine de înot acoperite şi în aer liber, plajă, zonă de SPA&Welness, patinoar acoperit, terenuri de sport, dintre care unul acoperit cu balon presostatic, râu pentru rafting, locuri de joacă pentru copii, skate-park, lac de agrement şi un parc de aproape 40 hectare de teren. Aceasta este oferta unicat pentru zona Moldovei cu care Botoşani vrea să atragă turiştii care vin la mănăstirile din Bucovina în primul rând şi pe locuitorii întregii regiuni Moldova. Administrarea acestui parc va fi o adevărată provocare deoarece costurile funcţionării anuale se ridică la 7,4 milioane lei, adică 1,7 milioane euro.

 

Inaugurare în două etape

Eugen Ţurcanu este directorul Direcţii Servicii Publice Sport şi Agrement din cadrul Primăriei Botoşani, instituţie care va administra Cornişa Aqua Park&Sports şi spune că preluarea şi punerea în funcţiune a parcului se va face în două etape.

“Suntem aproape de a prelua terenurile de sport, skate-parkul, patinoarul, amfiteatrul şi locurile de joacă. S-au făcut toate probele la aceste obiective, le vom prelua şi le vom autoriza, le vom acredita şi apoi, în primăvară, vor fi deschise pentru accesul publicului”, a declarat Eugen Ţurcanu. Acesta a precizat că accesul în această zonă a parcului Cornişa va fi făcut, în primă fază, prin drumul pe care se intră din faţă de la Modern Calor, de pe strada Pacea. Directorul DSPSA a precizat că se aşteaptă ca municipalitatea să aloce bani pentru asfaltarea acestui drum.

Accesul la locurile de joacă, la skate-park şi pentru alergare pe aleile parcului vor fi gratuite, în timp ce la patinoar şi terenurile de sport se vor plăti tarife care urmează să fie stabilite de Consiliul Local.

Eugen Ţurcanu a spus că mai sunt de efectuat lucrări la partea de consolidare a terenului surpat în vara anului trecut în zona bazinului exterior, la lacul de agrement şi la podul care să facă accesul principal în parc dinspre drumul european Botoşani-Suceava.

“Ne străduim ca la începutul verii să fie finalizate toate lucrările, astfel încât să inaugurăm şi mult aşteptata parte”, a precizat Ţurcanu.

 

Numele ales împreună cu agenţiile de turism. Promovare în vămi şi Bucovina

Pentru a stabili numele sub brandul care va funcţiona Parcul regional de agrement turistic şi sportiv Cornişa Botoşani, DSPSA a organizat un sondaj online pe reţeaua de socializare Facebook. Doar 100 de botoşăneni au răspuns sondajului şi numele ales a fost Cornişa Park. Conducerea DSPSA s-a consultat cu reprezentanţii mai multor agenţii de turism şi aceştia au sugerat că numele Cornişa Aqua Park&Sports este unul mai de impact pentru atragerea de turişti.

“Am ales acest nume la recomandarea agenţiilor de turism pentru că dincolo de utilitatea locală a parcului, care vine pentru a acoperi nevoia botoşănenilor de a avea pe plan local un astfel de loc, proiectul a fost gândit şi pentru a creşte economia locală, pentru a creşte nivelul de turism din Botoşani. Domnul primar Cătălin Flutur şi ceilalţi care au gândit proiectul şi care au muncit în toţi aceşti ani la el au urmărit şi impactul economic pentru creşterea economiei locale”, a declarat Eugen Ţurcanu. Acesta a precizat că îşi doreşte ca intrarea în Botoşani dinspre Suceava să fie înţesată de pensiuni, de vile de vacanţă sau chiar hoteluri care să deservească turiştii veniţi la Cornişa. “La Gura Humorului a fost o adevărată explozie de spaţii de cazare şi restaurante după ce s-a deschis zona Ariniş. Aşa vrem să fie şi la Botoşani”, a mai spus Eugen Ţurcanu.

Pentru impactul economic, Cornişa Aqua Park&Sports va fi promovat la nivel regional, în zona turistică Bucovina, în vămile Stânca-Costeşti, Rădăuţi Prut şi posibil Siret, la intrările în judeţul Botoşani şi în municipiu.

Cele câteva zeci de hectare de teren pe care municipalitatea le deţine în zona Cornişa permite acesteia să ia în calcul şi oferirea spre concesiune de suprafeţe pentru privaţii care vor să investească în hoteluri sau restaurante.

 

1,7 milioane euro costul anual de funcţionare a parcului

Administrarea parcului Cornişa va fi o adevărată piatră de încercare pentru administraţia locală. Construcţia parcului s-a făcut extrem de greu, cu greşeli de proiectare, cu reproiectare, cu bâlbâieli administrative. Administrarea acestui obiectiv pare a fi de speriat când ne gândim cât va costa anual funcţionarea lui.

“Va fi dificil pentru că este nevoie de 7,4 milioane lei pe an pentru întreţinerea lui, pentru energia electrică necesară pentru ca tot ce este acolo să funcţioneze. Este mai mult decât o provocare şi comunitatea locală trebuie să ştie că în primii doi ani de funcţionare va trebui ca acest parc să fie susţinut financiar pentru a funcţiona şi a fi adus la stadiul de profit sau măcar să se autosusţină financiar”, a completat Eugen Ţurcanu.

Din aceste motive, tarifele vor fi calculate în aşa fel încât volumul de utilizatori să acopere costurile de funcţionare.

 

Inaugurare cu un spectacol care să atragă tinerii din toată Moldova

Pentru ca la nivel regional Cornişa Aqua Park&Sports să aibă vizibilitate în rândul publicului ţintă, adică tinerii, trebuie organizată o inaugurare grandioasă pentru a atrage studenţii din Iaşi şi Suceava şi turiştii veniţi pe timpul verii la mănăstirile din Bucovina.

Eugen Ţurcanu spune că ideea fostului primar Ovidiu Portariuc ar putea fi preluată şi pusă în practică în parteneriat cu firme private care să suporte costurile.

“Eu sunt corect şi recunosc faptul că mi-a plăcut ideea fostului primar Portariuc să aducem un DJ foarte cunoscut şi apreciat, mă refer la Armin van Buuren. Cornişa este destinată tuturor categoriilor de vârstă, dar publicul ţintă în principal la partea de bazine şi aqua-park sunt tinerii. Dacă vom reuşi să-l aducem pe acest DJ vom reuşi să atragem studenţii din Iaşi şi Suceava, tinerii din toată Moldova”, a completat directorul DSPSA.

În ceea ce priveşte cele câteva terase şi restaurante pentru care s-a licitat de mai bine de un an, acestea vor fi construite după inaugurarea din vară.