Nu pot fi decât de partea procurorilor şi a SRI în lupta cu politicienii

OPINIE: Pe de o parte ai procurorii care reuşesc de câţiva ani să pună sub acuzare şi chiar să obţină condamnări în cazul unor politicieni despre care cu toţii credeam că nu vor păţi nimic în viaţa asta şi poate, dacă vor fi, nici în următoarele.

Alături de procurori mai ai SRI, instituţie fără de care nu am fi aflat niciodată că unii politicieni îşi primeau şpaga printre morminte sau că alţii îşi ţineau zidite între pereţi falşi tablourile primite ca şpagă sau obţinute prin banii din şpagă.  

De cealaltă parte avem pe cei care se opun abuzurilor procurorilor, mai ales ale celor DNA. În această tabără vârf de lance este Sebastian Ghiţă, care a dispărut de sub ochii poliţiştilor, care poate a părăsit ţara. În aceeaşi tabără sunt foarte mulţi politicieni, partide întregi, din a căror cauză nu avem drumuri, nu avem spitale, sistemul de învăţământ este prost gestionat, azilele de bătrâni nu au bani suficienţi, trăim rău la modul general din cauza lor.

Clar că procurorii, inclusiv cei de la DNA, au mai făcut şi abuzuri ori poate au greşit, dar în cazul politicienilor se întâmplă asta abia de câţiva ani. Nu a fost nimeni de la PSD, ALDE sau PNL să sară în sus până în urmă cu câţiva ani când victimele greşelilor şi abuzurilor erau doar cei care nu sunt în politică. Atunci Ghiţă făcea sute de milioane de euro, din banii statului, Voiculescu stăpânea un imperiu finanţat din fondurile moştenite de la comunişti, şi toată clasa politică, ferită de anchete, se uita fără milă la abuzurile şi greşelile la care erau supuşi restul românilor.

Milioanele de români la muncă peste hotare au plecat din cauza nivelului de trai din ţară, nivel de trai impus în mod abuziv de mafioţii din politică, de politicienii care au abuzat de funcţiile lor, de puterea lor, şi au intimitat procurorii, au ameninţat poliţişti.

Se moare cu zile în spitalele din Botoşani şi din ţară din cauza politicienilor, din cauza hoţiei lor, din cauza managerilor puşi politic şi care au ţinut să “vămuiască” toate contractele de achiziţii.

Elevii primesc manulalele la câteva luni de la începerea anului şcolar nu din cauza procurorilor, ci din cauza politicienilor care conduc sistemul de învăţământ.

Nu avem drumuri naţionale, avem încă drumuri naţionale de pământ, de autostrăzi nu mai vorbim, deşi s-au cheltuit zeci de miliarde de euro la acest capitol. Banii au fost furaţi de clasa politică, nu de procurori.

Petrom, Romtelecom, Electrica şi restul au fost vândute de politicieni, nu de procurori, în momente în care politicienii prin puterea lor călcau în picioare pe orice poliţist sau procuror care îndrăznea să-l ancheteze. 

De ceva vreme este un adevărat asalt la adresa procurorilor, la adresa DNA şi, mai nou, la adresa SRI. Ba că trebuie redus bugetul SRI, ba că nu mai trebuie să fie folosit denunţul sau autodenunţul în dosarele de corupţie, ba că trebuie graţiere, ba amnistie. Cum naiba să prinzi mafioţii din politică, mafioţii care au zeci de ani de când fură, de când şi-au creat adevărate reţele, dacă nu prin interceptări şi prin denunţul unora?

Ca jurnalist, ca simplu cetăţean, nu pot fi decât de partea SRI, DNA şi a procurorilor în această luptă contra corupţiei din politică şi din societate în general. Dacă am fi văzut partide apărând ţăranii care s-au judecat ani la rând pentru pământ, dacă am fi văzut partide luptând pentru ca pădurile statului să nu fie furate, dacă s-ar fi opus retrocedărilor ilegale, dacă s-ar fi opus distrugerii unor companii de stat ca mai apoi terenurile să fie tranzacţionate de interpuşii politicienilor către multinaţionale. Dacă am fi avut drumuri, spitale, şcoli, un trai mai bun, aş fi ţinut partea politicienilor. Până atunci, le doresc mult succes procurorilor şi celor din SRI în lupta cu mafioţii din politică.

Bogdan CALINIUC