Un preot vinde Primăriei cu 400.000 euro o clădire simbol

 

Casa Ankele

Municipalitatea botoșăneană vrea să pună în 2017 în aplicare o hotărâre de Consiliu Local aprobată în 2013 prin care autoritățile locale se angajau să cumpere Casa Ankele, monument istoric, fosta Bucuria Copiilor din perioada comunistă.

Situată în Centrul Istoric al municipiului Botoșani și fiind una dintre cele mai impozante clădiri de patrimoniu din urbe, clădirea monument istoric a fost evaluată de specialiștii plătiți de Primărie la nu mai puțin de 400.000 euro.

Clădirea a fost retrocedată de un preot botoşănean.

Pentru municipalitate avantajul acestei achiziţii este că proprietarul clădirii a acceptat inițial plata în rate timp de 5 ani.

„Am verificat toate documentele și vreau să informez că vom achiziționa Casa Ankele, în condițiile impuse de acea Hotărâre de Consiliu. Vom face bugetul în așa fel încât să achităm acești bani”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

Acesta a spus că Poliţia Locală şi Serviciul de Asistenţă Locală ar putea fi mutate în acea clădire după ce vor fi făcute documentele pentru transferul de proprietate.

„Vom intra în negociere cu proprietarul, și vom vedea și ce costuri vor presupune întreținerea și consolidarea clădirii, dar cred că lucrul acesta ni-l va spune un specialist”, a mai adăugat Cătălin Flutur.

 

Potrivit sursei www.visitbotosani.ro:

Casa Ankele, construită în anul 1836, este una dintre casele reprezentative pentru Centrul Istoric al municipiului Botoșani.
Carol Ankele, unul dintre cei mai bogați negustori armeni din Botoșani în perioada interbelică, a avut aici un magazin universal de mașini agricole și un atelier mecanic. Magazinul era cel mai mare din oraș și avea la vânzare mărfuri de fabricație germană dintre cele mai variate: mașini agricole și industriale, automobile, piane, patefoane și arme.
Casa Ankele prezintă un real interes din punct de vedere arhitectural deoarece este realizată într-un stil de natură romantică și este caracterizat printr-o subliniere a volumelor și a coronamentului care delimitează acoperișul și care sugerează ziduri de protecție.
Clădirea este dispusă pe două nivele și are formă cubică. Construită pe colț, Casa Ankele este vizibilă de ambele căi pietonale ale Centrului Vechi.
Caseta clădirii are o bază octogonală regulată, suprapusă peste o alta cu colțurile „rotunjite” susținând o cupolă, urmărind arhitectonic turla unei biserici. Caseta acoperișului este învelită în tablă groasă cu ornamente din fier grele, nemțești și are pe frontspiciu un grup statuar ce întruchipează doi îngeri care țin în mână un disc cu blazonul familiei Ankele. La baza acestei cupole este gravat numele proprietarului, C. Ankele.
Etajul are camerele cu vederea la stradă și sunt așezate simetric la cele două fațade, cu câte opt ferestre pe fiecare latură a clădirii, iar la patru dintre acestea find construit câte un balcon de zidărie. Camera de pe colț este un sacnasiu cu baza în arc de cerc și cu ferestre largi. Ferestrele au pilaștri mărginiți la exterior de ancadramente (acest tip de ornamente este unic în Botoșani).

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/pages/BanulBotosanean-Botosani