Petrache anchetat, Ţurcanu … încă după gratii

Florin TurcanuOpinie: Scandal mare în Ilfov, în PNL şi în politica românească după toate ştirile în care a apărut Marian Petrache, baronul local liberal de la Ilfov, ca luat în vizor de DNA. Gândul m-a dus la Florin Ţurcanu, ultimul liberal care a avut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani.

Petrache este un adevărat baron local, faţă de ce a fost Ţurcanu la Botoşani. Cu toate astea, Ţurcanu a fost aruncat după gratii în a doua parte a lunii martie, acum Suntem la finalul lunii iunie, iar Ţurcanu este în continuare după gratii, fără să fie trimis în judecată, după „afaceri”cu o firmă care a avut contracte cu CJ-ul şi după ce nu a mai fost el preşedinte.

Sincer, nu înţeleg de ce nu este cercetat în stare de libertate sau în arest la domiciliu, pentru că până la trimiterea în judecată probabil mai e ceva timp.

Când am scris ultimul comentariu la adresa lui Florin Ţurcanu am precizat că am fost singurul ziarist bălăcărit de acesta într-o conferinţă de presă, dar pentru că o colegă de breaslă mi-a reamintit că a fost şi ea în aceeaşi situaţie, fac precizarea că am fost unul dintre şi nu singurul :).

Mă aşteptam ca după alegerile locale, dacă ne gândim la teoria conspiraţiei, să iasă din arestul preventiv Florin Ţurcanu pentru că, potrivit teoriei amintite, nu mai putea influenţa în niciun fel votul politic la locale.

Alegerile au trecut, nu a mai fost urmă de Ţurcanu pe listele liberalilor, dar alţii au luat locul lăsat liber de acesta şi şi-au propulsat rudele, deci nu e Ţurcanu nici primul şi nici ultimul care a făcut aşa ceva. Şi la PSD pe liste de consilieri vedem rudele unora şi altora, deci sunt toţi la fel.

Acum Ţurcanu este „mort” din punct de vedere politic, nu mai reprezintă o ameninţare politică pentru absolut nimeni, soţia sa a anunţat că renunţă la politică. În rândul politicienilor sunt unii mult mai „pătaţi” decât Ţurcanu, însă doar el e la „beciul domnesc”.

De ce este încă ţinut în arest preventiv deşi nu mai are influenţă, nimănui nu-i mai este frică de o eventuală presiune a sa, de puterea sa politică, nu am nicio idee. Nu cred că acum, după ce a trecut toată excitarea electorală, după ce el chiar a „murit” politic ar fi cineva deranjat dacă ar fi anchetat fără să stea după gratii, până la judecarea procesului şi stabilirea vinovăţiei de către instanţă. Sunt convins că dacă va fi găsit vinovat nu va avea o pedeapsă uşoară, dar până atunci…

Cazul lui Ţurcanu este însă unul care trebuie să-i pună pe gânduri pe mulţi politicieni pentru că s-a dovedit că oricât de „Împărat” ai fi, oricât de multe voturi ai avea în spate, oricât de mulţi lustruitori de clanţă te aşteaptă în fiecare zi la birou, oricât de tare ai fi din punct de vedere politic într-un anumit moment nu mai contează. Ţurcanu sigur a priceput asta!  

Bogdan CALINIUC

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/pages/BanulBotosanean-Botosani