Legea lui Huncă, privind premierea olimpicilor şi profesorilor de primării, aprobată

Deputatul PSD Mihaela Huncă a anunțat că plenul Camerei Deputaților a adoptat ieri cu 218 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 49 de abțineri inițiativa legislativă care prevede implicarea autorităților locale în asigurarea fondurilor pentru premierea elevilor care participă la olimpiadele școlare.

Ministerul Educației Naționale a completat proiectul de lege și a adăugat acordarea de premii și cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora.

În urma modificărilor legislative pe care le-am propus se creează cadrul legal prin care consiliile județene pot să se implice direct în finanțarea premiilor acordate de unitățile de învățământ și inspectoratele școlare elevilor care obțin rezultate deosebite la olimpiadele, concursurile și competițiile organizate la nivel județean, dar și dascălilor care lucrează intensiv cu acești copii extraordinari. În prezent unitățile de învățământ și inspectoratele școlare nu au fonduri suficiente pentru a premia elevii care au înregistrat rezultate deosebite la olimpiade”, a declarat Mihaela Huncă, secretarul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților.

Legislația actuală prevede implicarea consiliilor județene numai în finanțarea organizării și desfășurării olimpiadelor şi a concursurilor şcolare locale, nu însă și în asigurarea fondurilor pentru premierea elevilor.

În cazul proiectului de lege elaborat de parlamentarul social-democrat botoșănean, Mihaela Huncă, forul decizional este Senatul României, astfel inițiativa va intra în dezbatere la comisiile de specialitate din această Cameră, iar apoi va fi trimisă la promulgare către președintele României.

Am discutat și cu colegii de la alte inspectorate din țară și cu parlamentarii din alte județe și mi-au spus același lucru. Niciodată nu au avut fonduri suficiente pentru a premia toți copii care meritau acest lucru. Consider că un învățământ de calitate trebuie susținut în primul rând prin resurse finanicare. De aceea, propunerea pe care am făcut-o pentru asigurarea fondurilor de premiere a elevilor care participă la olimpiade și a profesorilor care se ocupă de ei, vine în completarea măsurilor din programul de guvernare prin care se vor majora salariile cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și cel academic”, a arătat deputatul PSD Botoșani.