Nechifor: Peste 8.000 de micuţi din judeţ vor primi fructe plătite de Guvern

Guvernul a extins Programul de încurajare a consumului de fructe proaspete pentru copiii de grădiniţe. Decizia a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa Executivului de săptămâna trecută şi se aplică începând cu actualul an şcolar. 

 

„Valoarea totală necesară extinderii programului, pentru anul şcolar 2016-2017, este, la nivel naţional, de 13 milioane lei, bani ce vor fi asiguraţi exclusiv de la bugetul de stat. În judeţul Botoşani vor fi peste 8300 de beneficiari, copii înscrişi la grădiniţele de stat şi particulare, cu program normal de 4 ore”, detaliază prefectul Dan Nechifor.

Aşa cum a transmis şi Guvernul după aprobarea OUG, măsura urmăreşte încurajarea consumului de fructe de către copii de vârste fragede, conştientizarea beneficiilor unei alimentaţii sănătoase, iar, pe termen lung, poate duce la reducerea cheltuielilor destinate diferitelor afecţiuni cauzate de hrana nesănătoasă.

Eliminând inechitatea dintre şcolari şi preşcolari în privinţa accesului la porţia zilnică gratuită de fructe proaspete, extinderea programului vine şi în întâmpinarea sectorul românesc de producţie şi comercializare în domeniu.

România a implementat programul UE de încurajare a consumului de fructe în şcoli începând cu anul şcolar 2009-2010, iar din 2012 au fost incluşi printre beneficiari şi elevii din clasa pregătitoare.

Dată fiind alocarea financiară, implementarea propriu-zisă a programului depinde de consiliile judeţene, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, acestea urmând să parcurgă paşii necesari astfel încât fructele să ajungă cât mai repede la micuţi.

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/pages/BanulBotosanean-Botosani