S-a întâlnit cu peste 1000 de fermieri și primele rezultate: “Suntem pe primul loc la gradul de absorbție al unei subvenții”

La o lună și jumătate de la intrarea în vigoare a H.G nr. 211/2017 prin care Uniunea Europeană și Guvernul României au alocat pentru producătorii de lapte un pachet financiar în valoare totală de 10.896.083 de euro, fermierii botoșăneni ocupă primul loc în clasamentul solicitărilor de subvenții, cu un număr de 1.487 cereri, din numărul total de 9.626 cereri, înregistrate la nivel național.

 

Numărul mare de solicitări pentru obținerea ajutoarelor excepționale depuse de fermierii botoșăneni, se datorează în mod deosebit promptitudinii și implicării active a conducerii Centrului Județean al APIA, care a înțeles necesitatea sprijinirii acestora și a trimis în centrele locale ale agenției, specialiști care s-au ocupat de preluarea cererilor. 

În aceste circumstanțe, județul Botoșani a reușit performanța de a atrage un procent de 15% din fondurile alocate prin acest ajutor excepțional, suma care va intra în conturile crescătorilor de bovine fiind de peste 1,6 milioane euro.

senator Lucian Trufin

”Acest lucru este îmbucurător, întrucât unul dintre principalele obiective pe care mi le-am propus în calitatea mea de parlamentar și cu precădere în cea de secretar al comisiei de agricultură din Senat, este creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene și guvernamentale, în sectorul agricol al județului Botoșani.

Personal m-am implicat în promovarea acestei măsuri, am colaborat cu  Prefectura, instituțiile deconcentrate care au avut responsabilități pe această măsură și în principal cu conducerea APIA Botoșani, am trimis adrese către toate UAT-urile și formele asociative ale crescătorilor de bovine din județ și am consiliat beneficiarii la cabinetul parlamentar.

Aceste sume vor ajunge în conturile fermierilor mici, cei care reprezintă astăzi forța de muncă activă a satului botoșănean. Recunosc faptul că acest ajutor exceptional este doar un mic pas spre creșterea competitivității în sectorul agricol în județul Botoșani. Fermierii noștri trebuie să capete încredere că pot accesa fonduri europene care, în timp, vor crește calitatea vieții și a condițiilor de trai din județul nostru în special în zonele rurale. Nu trebuie să ratăm șansa de a ne dezvolta cu ajutorul fondurilor guvernamentale și europene. ” a declarat senatorul Lucian Trufin.