Hipermarketurile pline cu mâncare din prafuri, la Săveni se produce caşcaval doar din lapte şi cheag

Viorel Svabu, firma Viofanny, producatorul Cascavalului de SaveniÎntr-o perioadă în care mai mult ca niciodată televiziunile ne arată dovezi incontestabile că suntem „lada de gunoi” a Europei, că la mâncare există un standard pentru Occident şi un cu totul alt standard pentru Est, o făbricuţă din oraşul Săveni, judeţul Botoşani, continuă să producă caşcaval ca odinioară, doar din lapte, cheag şi sare.

 

Cum de suntem invadaţi de chimicalele străinilor şi în judeţul Botoşani încă se face caşcavalul doar din lapte, cheag şi sare? Pentru că asta a învăţat să facă antreprenorul, pentru că asta face şi asta va face şi de acum înainte, pentru că ţine la tradiţie, pentru că vrea să pună pe masa românilor o mâncare naturală, pentru că se gândeşte să nu facă rău celor din jurul lui.

 

Brandul „Caşcavalul de Săveni” beneficiază de recunoaştere naţională

 ca fiind un produs tradiţional autentic, iar peste câteva luni va fi unul dintre puţinele alimente din România care va beneficia de recunoaştere naţională, fiind în aceeaşi categorie cu Magiunul de Topoloveni ori Salamul de Sibiu şi Cârnaţii de Pleşcoi.

În Asociaţia producătorilor Caşcavalul de Săveni există şase membri, însă doar unul singur chiar produce cunoscutul caşcaval în Săveni care înainte de 1989 era exportat în toată lumea, ceilalți asociați fiind din alte localități.

 

Viorel Şvabu a lucrat în vechea fabrică de caşcaval de la Săveni, a plămădit cu mâinile lui caşcavalul în forme pentru a fi pus la maturat şi pentru a fi trimis ca şi delicatese în România şi peste hotare.

 

După Revoluţie, fabrica de caşcaval deşi avea printre cele mai bune produse din ţară, nu a rezistat concurenţei din economia de piaţă. Şvabu a vrut să ducă mai departe tradiţia legendarului caşcaval de Săveni şi l-a făcut în continuare aşa cum ştia că se face: doar din lapte, cheag şi sare.

 

A înfiinţat o firmă, Viofanny Lact Prodcom SRL Săveni, iar în curtea casei sale a amenajat şi mica făbricuţă. Caşcavalul este lucrat manual, în coşuri de nuiele peste care se pune o pânză, exact cum se făcea pe vremuri.

„Totul este natural, fără conservanţi, noi nu facem industrial. Avem patru ani de când producem şi vindem în Botoşani, Iaşi, Suceava. Fiind totul natural şi tradiţional, încep să ne contacteze clienţii. Totul este natural, lapte, sare şi cheag. Noi nici smântâna nu o tragem. Când ai tras smântâna din produs, nu mai are calitate. Facem caşcaval, buric, urdă dulce, telemea, caş, mai multe sortimente de rulade”, a declarat Viorel Şvabu.

 

În municipiul Botoşani, Caşcavalul de Săveni se vinde în reţelele Pita, Leola şi Ovisim, iar multe restaurante cumpără produsele Viofanny. 

 

{gallery}cascavalsaveni{/gallery}