Senatorul PNL Costel Şoptică, sprijină relansarea producătorilor români de carne de porc

senator Costel Soptica, PNL BotosaniSenatul României a adoptat cu o largă majoritate  o iniţiativă legislativă extrem de importantă pentru producătorii români, respectiv Programul „Carne de porc din fermele româneşti”, a anunţat senatorul liberal de Botoşani Costel Şoptică, într-un comunicat de presă remis marţi.

 

Propunerea legislativă va da posibilitatea fermierilor autohtoni de a beneficia de un ajutor concret pentru creşterea porcinelor, în valoare de 25 de euro pe cap de animal. Această schemă de ajutor de stat se va acorda în scopul depăşirii dificultăţilor din sector, pentru dezvoltarea activităţii de creştere a porcinelor, precum şi al menţinerii nivelului de producţie cel puţin la nivelul actual.

În intervenţia sa din plenul Senatului, senatorul Costel Şoptică a remarcat că Programul „Carne de porc din fermele româneşti” va contribui esenţial la relansarea activităţii producătorilor de porcine.

„Peste 60% din carnea de porc pe care o consumăm în România este din import, ceea ce este o realitate îngrijorătoare. S-a calculat acest ajutor la 25 de euro pentru fiecare porc de minim 75 de kilograme livrat abatoarelor. S-a ajuns la concluzia că se poate acorda de la cei care deţin minim 600 de porci, respectiv ferme mici, până la 100.000, cifră de la care se consideră că fermele pot funcţiona pe picioarele lor”, a apreciat parlamentarul liberal.

„Vorbim despre un sector vitregit, care a rămas în acest stadiu probabil şi din cauza anilor mulţi în care am avut interzis, pe de o parte, exportul cărnii de porc în carcasă, şi pe de altă parte, al celui de animale vii. Schema de ajutor, aşa cum a venit ea în prima fază, a suferit modificări, în sensul în care cei 446 de milioane de euro sunt prinşi în acest moment în lege, cei 86 de milioane pentru anul acesta sunt, de asemenea, prinşi în lege, dar foarte important este că există un amendament care prevede că sumele care nu se vor cheltui în acest an vor fi reportate pentru anul viitor”, a argumentat în cadrul dezbaterilor pe marginea actului normativ senatorul PNL Costel Soptică.

Senatul este prima Camera sesizată pe acest proiect de lege, forul decizional fiind Camera Deputaţilor. Programul „Carne de porc din fermele româneşti” va fi funcţional în perioada 2017 – 2020,  având alocată o sumă totală de 446 de milioane de euro, din care 86 de milioane pentru acest an.

 

Biroul de Presă al Senatorului PNL Botoşani Costel ŞOPTICĂ, 31 martie 2017