Parteneriat semnat între CJ Botoșani și Raionul Drochia

Semnarea acordului intre Judetul Botosani si Raionul Drochia

Relațiile transfrontaliere Botoșani, din România, și Drochia din Republica Moldova au intrat într-o nouă etapă de dezvoltare.

 

Având în vedere caracterul special al relațiilor dintre România și Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură și tradiții și, în dorința consolidării relațiilor de prietenie și de cooperare între autoritățile administrației publice locale din cele două state, reprezentanții Județului Botoșani-Consiliul Județean și ai raionului Drochia au semnat un Acord de Parteneriat.

Evenimentul s-a desfășurat la Drochia, în data de 13 ianuarie 2017.  Programul zilei a debutat cu depunere de flori la statuia poetului Mihai Eminescu, situată în Piața Independenței din Drochia și a continuat cu o întâlnire oficială la sediul Consiliului Raional și o vizită la sediul Bibliotecii Raionale, unde s-a semnat textul Acordului de Parteneriat.

Din partea Consiliului Județean au fost prezenți la eveniment președintele Costică Macaleți, Otilia Moru, director executiv, și Cristina Nicuță, șef cabinel al președintelui.  Județul a mai fost reprezentat de managerii unor instituții de cultură care colaborează, de mai mulți ani, cu raionul Drochia: Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean Botoșani, Cornelia Ciobanu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale, și Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene pentru Cultură.

Partea moldoveană a fost reprezentată de Vasile Grădinaru, președintele raionului Drochia, Corneliu Padevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Igor Grozavu, vicepreședinte al raionului, Oxana Grigoriță, secretar al Consiliului Raional, Nina Cereteu, primar al orașului Drochia, și Vladimir Ceban, șef al Oficiului teritorial Soroca al Cancelariei de Stat.

Acordul semnat vineri vizează dezvoltarea colaborării în următoarele domenii: economie și comerț,  învățământ, sănătate, cultură și arte, turism și sport, administrație publică locală.

”Odată cu crearea acestui cadru propice facilitării relațiilor de colaborare, avem obligația de a transpune în proiecte viabile și în activități concrete aceste propuneri stipulate în Acord. Scopul nostru este de a veni în întâmpinarea dorințelor cetățenilor de a colabora cu vecinii de partea cealaltă a Prutului, în beneficiul comun ambelor părți”, a declarat președintele Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți